Η καφεΐνη προκαλεί λαχτάρα για γλυκά

Νέα έρευνα «ξετινάζει» το πολυμελετημένο διεγερτικό ρόφημα.

Η καφεΐνη μπορεί να μεταβάλει την αίσθηση της γλυκύτητας, κάνοντας τους ανθρώπους να ποθούν γλυκά τρόφιμα μετά από ένα φλιτζάνι καφέ, συμπέραναν οι ερευνητές.

Η καφεΐνη είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστής των υποδοχέων αδενοσίνης, μιας ουσίας στον εγκέφαλο, η οποία προάγει τη χαλάρωση και την υπνηλία. Η καταστολή αυτών των υποδοχέων αφυπνίζει τους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα μειώνει την ικανότητά τους να γεύονται τη γλυκύτητα, την οποία λαχταρούν στη συνέχεια περισσότερο περισσότερο.

«Όταν πίνετε καφέ, θα αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε τη γεύση – όσο και αν διαρκεί αυτή η επίδραση. Έτσι, αν φάτε μια τροφή αμέσως μετά την κατανάλωση ενός καφεϊνούχου καφέ ή άλλου ποτού με καφεΐνη, πιθανότατα θα αντιληφθείτε διαφορετικά τη γεύση του», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Ρόμπιν Ντάντο (Robin Dando).

Οι ερευνητές έδωσαν καφέ με καφεΐνη και καφέ χωρίς καφεΐνη σε δύο ομάδες εθελοντών-κανένας από τους οποίους δεν γνώριζε τον τύπο του καφέ που έπινε. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να προσθέσουν ζάχαρη στα ροφήματά τους και στη συνέχεια, να αξιολογήσουν τη γλυκύτητά τους.

Εκείνοι, λοιπόν, που ήπιαν καφέ με καφεΐνη, τον βαθμολόγησαν λιγότερο γλυκό σε σχέση με τους άλλους που ήπιαν ντεκαφεϊνέ!

Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Επιστήμης των Τροφίμων (Journal of Food Science suggests), περιέχει και ένα άλλο εκπληκτικό συμπέρασμα.

Οι εθελοντές κλήθηκαν επίσης να αξιολογήσουν την πνευματική εγρήγορση και να εκτιμήσουν πόση καφεΐνη υπήρχε στα ροφήματά τους.

Ανεξάρτητα από το εάν έπιναν την καφεΐνη ή όχι, οι εθελοντές δήλωσαν ότι βίωσαν την ίδια ώθηση στην εγρήγορση, ενώ ήταν λίγοι εκείνοι που μπόρεσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το επίπεδο της καφεΐνης.

Έτσι, η μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι η πόση καφέ παρέχει ένα …πλασέμπο (!), που η κατανάλωσή του μας δίνει το ίδιο άλμα στην ενέργεια είτε περιέχει καφεΐνη είτε όχι. Με άλλα λόγια, οι εθελοντές έδειξαν να νιώθουν άγρυπνοι, ακόμη κι αν δεν ήπιαν καφέ με καφεΐνη!

Σκεφτείτε το σκυλί του Παβλόφ, παρέπεμψε ο Ντάντο, σε μια δήλωσή του για τη δύναμη της συνήθειας να πίνουμε καφέ.

Πηγή: Snoopit24 / Εικόνες Pixabay

Αν θέλετε να πείτε κάποια πράγματα,

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.