Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το πρωινό μας;

Οι ειδικοί λένε το σωστό.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι ένα υγιεινό γεύμα το πρωί είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ομως, αυτό δεν ισχύει για όλους, καθώς έχει να κάνει με τις ανάγκες του σώματος και το ημερήσιο πρόγραμμα του κάθε ανθρώπου.

Η διαιτολόγος Λίντσεϊ Πάιν (Lindsey Pine) δηλώνει ότι δεν υπάρχει εξίσωση για όλα τα πρωινά και προκειμένου να προσδιορίσετε τι λειτουργεί καλύτερα για σας, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υποψη.

Στόχος είναι να τρώει κανείς μια καλή ισορροπία πρωτεϊνών, ινών, υγιεινών λιπών και πολύπλοκων υδατανθράκων, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πρωινού, μικρό ή μεγάλο.

Μερικές συνταγές που αγαπάει η Πάιν, περιλαμβάνουν το ελληνικό γιαούρτι με διάφορα μούρα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα, βρώμη, σμούθι με φυλλώδη λαχανικά και ένα συστατικό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες (όπως σπόροι τσία). Ακόμη, μερικά καλά βρασμένα αυγά και ένα μπολ με φρούτα, κάνουν τη διαφορά.

Ένα μέσο υγιεινό μικρό πρωινό χρειάζεται να περιέχει 250 έως 300 θερμίδες. Αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Η Πάιν λέει ότι αυτό είναι μια καλή πρόταση για κάποιον που τρώει συνήθως περίπου 2.000 θερμίδες ημερησίως, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το βάρος, την άσκηση, το φύλο, την ηλικία.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που εργάζεται τρεις φορές την εβδομάδα και καταναλώνει 1.600 θερμίδες ημερησίως, μπορεί να έχει ένα υγιεινό πρωινό στην περιοχή των 300 με 400 θερμίδων, ενώ μια γυναίκα που εργάζεται καθημερινά, και τρώει 2.100 θερμίδες την ημέρα, μπορεί να είναι καλύτερο ένα πρωινό στην περιοχή των 500 με 600 θερμίδων.

Αν, όμως, κάποιος αισθάνεται φουσκωμένος το πρωί ή απλώς δεν πεινάει, δεν πρέπει να αναγκάσει το σώμα του να φάει. Η Πάιν προτείνει να ακούει τα συνθήματα του σώματος και να περιμένει για φαγητό μέχρι να αισθανθεί πραγματικά πεινασμένος.

Επίσης, αν κάποιος έχει την τάση να τρώει μεγαλύτερα γεύματα, δείπνα και σνακ, ίσως να χρειάζεται να κρατήσει το πρωινό του σχετικά μικρό. Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσει κανείς τι λειτουργεί καλύτερα για τον ίδιο, είναι να χωρίσει τις καθημερινές σας θερμιδικές ανάγκες σε τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ, με τρόπο που να υποστηρίζει καλύτερα τις ενεργειακές του ανάγκες, σύμφωνα με την Πάιν. Έτσι, εάν δεν μπορεί να φάει πολύ το πρωί, να έχει ένα μικρό πρωινό και να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες σε άλλη ώρα της ημέρας.

Το μεγάλο πρωινό μπορεί να είναι καλό για εκείνους με πολύ ενεργό τρόπο ζωής. «Ένας έφηβος που αφιερώνει μπόλικο χρόνο σε σπορ, θα χρειαζόταν μεγαλύτερο πρωινό, για να πάρει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται, σε σύγκριση με μια γυναίκα που κάνει καθιστική ζωή», εξηγεί η διαιτολόγος.

Σύμφωνα με την ίδια, «το επίπεδο πείνας, το ημερήσιο πρόγραμμα και ο χρόνος της σωματικής δραστηριότητας είναι αυτό που πρέπει να καθορίσει τι χρειάζεται να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου γεύματος».

Πηγή: Self / Εικόνες Pexels

2 Comments

Αν θέλετε να πείτε κάποια πράγματα,

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.