Πώς να μην πεινάτε μέχρι το μεσημεριανό γεύμα

Ειδικοί μιλούν για τη φόρμουλα που εξασφαλίζει ένα υγιεινό πρωινό, το οποίο θα σας κρατήσει «γεμάτους» για πολλές ώρες.

Αποκαλύπτουν συνδυασμούς τροφίμων και είναι κάτι πολύ απλό για όλους.

«Το πρωινό είναι η ευκαιρία να ξεκινήσουμε τη μέρα με ισορροπημένη διατροφή, η οποία μπορεί να σταθεροποιήσει τα σάκχαρα του αίματος και να ρυθμίσει την όρεξη για το υπόλοιπο της ημέρας», είπε η διατροφολόγος Κάρα Χάρμπστριτ (Cara Harbstreet).

Ομως, δυστυχώς για πολλούς ανθρώπους το πρωινό είναι ένας «αμυλώδης παράδεισος», που για παράδειγμα περιλαμβάνει άσπρο ψωμί τοστ, κρέπες, ντόνατς, κουλούρια. «Αυτά μπορεί να είναι καλά για τα επίπεδα της ενέργειας, αλλά δεν διαρκούν αν δεν έχουμε άλλα στοιχεία για κορεσμό», πρόσθεσε η ειδικός.

Αντί όλων αυτών, χρειάζεται οι άνθρωποι να στοχεύουν σε ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα, που να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, υγιή λίπη και υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες.

«Τα τρόφιμα εξισορρόπησης παρέχουν μια σταθερή ροή ενέργειας», δήλωσε από την πλευρά της, η Κριστίνα ΛαΡού, διατροφολόγος. «Συγκρίνετε ένα ντόνατ με μια ομελέτα αυγών με λαχανικά και λίγα φρούτα. Αυτή η ισορροπημένη ενέργεια θα σας βοηθήσει να έχετε δύναμη το πρωί», επισήμανε.

Και για να καταλάβετε, εάν το πρωινό είναι ισορροπημένο, μετρήστε το με αυτήν την απλή εξίσωση:

Πρωινό=άπαχη πρωτεϊνη+υγιείς λιπαρές ουσίες+υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες.

Κολλήστε με τα αυγά, το ελληνικό γιαούρτι και το άπαχο κρέας για πρωινό, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και δίνουν στο σώμα τα δομικά στοιχεία για ισχυρά οστά και μύες, τονίζει η ΛαΡού.

Συνδυάστε την επιλογή της άπαχης πρωτεΐνης με δημητριακά ολικής άλεσης, όπως βρώμη, ψωμί ολικής άλεσης ή κινόα, με φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες.

Επίσης, καλό είναι να μην αποφύγετε τα λίπη από καρύδια, αβοκάντο και ελαιόλαδο. Το σώμα χρειάζεται λιπαρά, για να απορροφήσει βιταμίνες στο φαγητό και να συμβάλλει στον παράγοντα του κορεσμού, σύμφωνα με τη ΛαΡού.

Από την άλλη, η Χάρμπστριτ καλεί τον κόσμο να σκεφτεί και λίγο έξω από το τυπικό πρωινό.

«Αν επεκτείνουμε τις επιλογές, για να συμπεριλάβουμε τρόφιμα ή συστατικά πιο συνηθισμένα σε μεσημεριανά γεύματα ή βραδινά, θα εισαγάγουμε μια μεγαλύτερη ποικιλία», επισημαίνει. «Σε μερικές περιπτώσεις, τα περισσεύματα από τα βραδινά γεύματα μπορούν να αποτελέσουν μία από τις καλύτερες επιλογές», ανέφερε.

Οι δύο ειδικοί έριξαν στο τραπέζι και μερικές ιδέες για περισσότερη έμπνευση:

  • Δοκιμάστε βρώμη με τυρί cottage, μπανάνα και σοκολάτα.
  • Αλλη πρόταση μπορεί να είναι μια φέτα ψωμί με τυρί ricotta ή φέτα και λαχανικά, όπως ντομάτες, αβοκάντο ή ρόκα. Προσθέστε ένα αυγό, σπόρους ή λίγους ξηρούς καρπούς κι έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα.
  • Ακόμη, μπορείτε να συνδυάσετε βρώμη με γάλα, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, ψιλοκομμένα, και αυγά. Ψήστε τα σε φόρμα για muffin. Απολαύστε τα σκέτα ή με γιαούρτι.
  • Αν έμειναν στο ψυγείο λίγα λαχανικά, βάλτε τα σε μια ομελέτα με δύο αυγά και πασπαλίστε με λίγο τυρί.

Πηγή: Women’s Health / Εικόνες Unsplash

Advertisements

Αν θέλετε να πείτε κάποια πράγματα,

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.