Η μυρωδιά του καφέ φτάνει, για να ξυπνήσεις!

Για τον καφέ έχουν γραφτεί και ειπωθεί χιλιάδες πράγματα, για τις ωφέλειες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, η συμβολή στη μακροζωία και η μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Όλα αυτά, όμως, αποδίδονται στην κατανάλωσή του, αλλά τώρα, μια έρευνα έρχεται να αποκαλύψει ότι και μόνο η μυρωδιά του καφέ μπορεί προκαλέσει διέγερση του εγκεφάλου!

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη Journal of Environmental Psychology, δίνει μεγάλη σημασία στην ιδέα που καλλιεργείται στον άνθρωπο και όχι τόσο στην ουσία.

Οι ερευνητές πήραν 114 σπουδαστές επιχειρηματικών σπουδών, οι οποίοι κλήθηκαν να λάβουν μέρος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δεξιοτήτων Διαχείρισης (GMAT).

Μια ομάδα οδηγήθηκε σε ένα δωμάτιο γεμάτο με τη μυρωδιά του καφέ, η οποία δημιουργήθηκε από μια ηλεκτρική συσκευή, για να εξετασθεί στην άλγεβρα.

Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε ένα δωμάτιο που δεν είχε το άρωμα του καφέ. Όσοι βρίσκονταν στο περιβάλλον μιας… καφετέριας απαντούσαν πολύ καλύτερα στις ερωτήσεις από αυτούς που στερήθηκαν το άρωμα.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι πρώτοι σπουδαστές αισθάνθηκαν ενθουσιασμένοι με τη μυρωδιά του καφέ από τη στιγμή που μπήκαν στην αίθουσα, πιστεύοντας ότι έτσι θα ήταν πιο συγκεντρωμένοι και καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τα μαθηματικά προβλήματα.

Δεδομένου ότι αυτοί οι σπουδαστές είχαν υψηλότερες προσδοκίες από τον εαυτό τους, είναι σαφές ότι η μυρωδιά δημιούργησε ένα φαινόμενο placebo.

Είναι επίσης πιθανό η προηγούμενη εμπειρία τους με τον καφέ, να ενίσχυσε την αυτοσυγκέντρωση τους, δημιουργώντας μια οσφρητική σχέση με τα οφέλη του.

Ακόμη και χωρίς την πραγματική καφεΐνη, οι σπουδαστές ήταν ακόμα σε θέση να βελτιώσουν την ψυχική τους διάθεση. Προηγουμένως, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι αρουραίοι που έχουν υποβληθεί σε στέρηση ύπνου, καταπολεμούσαν τον στρες και την κόπωση, μόνο με τη μυρωδιά του καφέ.

Αν και η μυρωδιά του καφέ έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγή: Snoopit24 / Εικόνα Pexels

Αν θέλετε να πείτε κάποια πράγματα,

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.