Η ποιότητα του πρωινού παίζει ρόλο στην καλή υγεία;

Νέα μελέτη.

Σε όλους είναι γνωστό ότι το πρωινό γεύμα θεωρείται ως το πιο σημαντικό της ημέρας, αλλά αυτό εξαρτάται βέβαια και από την ποιότητά του.

Οι συντάκτες μιας ισπανικής έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, βρήκαν ότι παιδιά που έτρωγαν πρωινό χαμηλής διατροφικής αξίας και υψηλής ενεργειακής πυκνότητας (δηλαδή με περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο), είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και ουρικού οξέος και μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η Ιδόγια Λαμπάγιεν (Idoia Labayen), μία από τους συγγραφείς της μελέτης, ανέφερε ότι «πολλά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να καταναλώσουν πρωινό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μέχρι το μεσημέρι αισθάνονται μεγαλύτερη πείνα και συνεπώς, μπορούν να φάνε περισσότερο από όσο χρειάζεται». «Η απουσία πρωινού», υπενθύμισε, «έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία κι άλλες συναφείς διαταραχές».

Ωστόσο, εκτός από την κατανάλωση πρωινού ή όχι, η ποιότητα του πρώτου γεύματος είναι εξίσου σημαντική.

«Παρατηρήσαμε τις διατροφικές συνήθειες στο πρωινό, σε συνολικά 203 μαθητές, υπερβολικού βάρους και ηλικίας μεταξύ 8 και 12 ετών», είπε η Λαμπάγιεν.

«Διαπιστώσαμε», σημείωσε, «ότι το 13% των παιδιών, που δεν είχαν πρωινό καθημερινά και κατανάλωναν πρωινό χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας και μεγαλύτερης ενεργειακής πυκνότητας, είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και ουρικού οξέος στο αίμα και μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη».

«Στην πραγματικότητα, η υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα του πρωινού», πρόσθεσε, «έχει αρνητικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό της γλυκόζης, ακόμη και σε εκείνα τα παιδιά που πληρούσαν τις καθημερινές συστάσεις για σωματική δραστηριότητα: 60 λεπτά μέτριας ως έντονης άσκησης».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κακή ποιότητα του πρωινού έχει αρνητική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία κατά την παιδική ηλικία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα είναι μια μεγάλη ομάδα προϊόντων που έχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και λίπη. Πρόκειται για γλυκά και αλμυρά σνακ και διάφορα κατεψυγμένα γεύματα. Τα περισσότερα κατασκευάζονται, διαφημίζονται και πωλούνται από μεγάλες ή πολυεθνικές εταιρείες και είναι εύγευστα και έτοιμα να καταναλωθούν.

Πηγή: EurekAlert! / Εικόνα Pixabay / Επιμέλεια ΠΡΩΙΝΟ

Advertisements

Αν θέλετε να πείτε κάποια πράγματα,

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.