Τελικά το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Ανατρεπτική μελέτη.

Ολοι μας έχουμε ακούσει και διαβάσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, καθώς «ξεκινά» τον μεταβολισμό και συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ωστόσο, μια νέα ανασκόπηση ερευνών αμφιβάλλει για την αλήθεια αυτής της αποδεκτής πεποίθησης, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι το πρωινό προωθεί για παράδειγμα την απώλεια βάρους!

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που έτρωγαν πρωινό, έπαιρναν κατά μέσο όρο 260 θερμίδες περισσότερο ανά ημέρα σε σχέση με εκείνους που το παρέλειπαν. Επίσης, ζύγιζαν μισό κιλό παραπάνω σε συγκρίση με τους άλλους που απέφευγαν τις πρωινές μπουκιές.

Παράλληλα, τα δεδομένα από τις μελέτες οι οποίες εξέταζαν τους μεταβολικούς ρυθμούς και τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με τη ρύθμιση της όρεξης, δεν αποκάλυψαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που έτρωγαν πρωινό και σε εκείνους που το παρέλειπαν!

Μάλιστα, έρευνες οι οποίες επικεντρώθηκαν στις αλλαγές της θερμογένεσης, που προκαλείται από τη διατροφή και είναι μια μεταβολική διαδικασία όπου το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες σε θερμότητα, δεν βρήκαν καμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού δεν προάγει την απώλεια βάρους ή παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επί της ουσίας, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να εμποδίζει τα σχέδια για απώλεια βάρους.

Αλλά τότε γιατί κυριαρχεί αυτή η ιστορία ότι το πρωινό είναι τόσο ωφέλιμο και σημαντικό;

Ο Τιμ Σπέκτορ (Tim Spector), από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει συμβουλή «για ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους» σε ό,τι αφορά το πρωινό.

«Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες παραλείπουν τακτικά το πρωινό, ενώ πολλοί άλλοι (συμπεριλαμβανομένου και εμού) το απολαμβάνουν», ανέφερε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπέρβαροι άνθρωποι θα επωφεληθούν από την παράλειψη του πρωινού. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να τρώνε φαγητό νωρίτερα μέσα στην ημέρα και άλλοι αργότερα, κάτι που μπορεί να ταιριάζει στο μοναδικό προσωπικό μας μεταβολισμό», σημείωσε.

Ο Σπέκτορ θεωρεί ότι η άποψη πως το πρωινό είναι σημαντικό, μπορεί να προέρχεται από το κλασικό πρόβλημα αιτιότητας / συσχετισμού που στοιχειώνει τις περισσότερες έρευνες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ.

Πηγή: New Atlas / Εικόνα Pixabay / Επιμέλεια ΠΡΩΙΝΟ

Advertisements

Αν θέλετε να πείτε κάποια πράγματα,

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.