Άσχημα νέα για τους λάτρεις των αυγών

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα πολλά αυγά αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βγάλτε ξανά από το τραπέζι τη συχνή κατανάλωση ομελέτας μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη, οι ενήλικες που έτρωγαν περισσότερα αυγά, είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου αλλά και θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία όπως για παράδειγμα το εγκεφαλικό.

Η Νορίνα Άλλεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες χοληστερόλης», γιατί «έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

Οι κρόκοι των αυγών αποτελούν μία από τις πλουσιότερες πηγές χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, ένα αυγό έχει 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης στον κρόκο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γουένζε Ζονγκ (Wenze Zhong) ανέφερε ότι άλλα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι το κόκκινο κρέας, το μεταποιημένο κρέας και τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως το βούτυρο ή η σαντιγί.

Η νέα μελέτη εξέτασε συγκεντρωτικά στοιχεία από 29.615 ενήλικες και βρήκε ότι η κατανάλωση 300 mg χοληστερόλης καθημερινά σχετίζεται με 17% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και 18% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Η χοληστερόλη ήταν ο κινητήριος παράγοντας ανεξάρτητα από την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και άλλων διαιτητικών λιπών.

Η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων αυγών την εβδομάδα συνδέεται με 6% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 8% υψηλότερο κίνδυνο οποιασδήποτε αιτίας θανάτου.

Στο ερώτημα αν ο κόσμος χρειάζεται να σταματήσει να τρώει αυγά, οι ερευνητές συμβουλεύουν αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες: Κατανάλωση με μέτρο!

Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους τα αυγά και άλλα τρόφιμα με χοληστερόλη, γιατί αποτελούν καλές πηγές σημαντικών θρεπτικών ουσιών όπως είναι τα απαραίτητα αμινοξέα, ο σίδηρος και η χολίνη.

Πηγή: Medicalxpress / Εικόνα Pixabay / Επιμέλεια ΠΡΩΙΝΟ

 

Αν θέλετε να πείτε κάποια πράγματα,

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.